Vegansk och handgjord naturkosmetika på PonyHütchen

Ett pastelligt paradis som luktar gott och där alla produkter är snälla mot huden, låter det som något för dig? Välkommen till PonyHütchen.

PonyHütchen16

I somras besökte jag en veganmässa på Alexanderplatz och stötte där för första gången på märket ”PonyHütchen”, ett märke som producerar vegansk, ekologisk och handgjord kosmetika och hudvårdsprodukter. Jag som redan försökt mig på olika aluminiumfria deodoranter blev glad när jag såg att de hade just sådana – och gott luktade de också! Så ungefär ett halvår senare när deodoranten började ta slut vad det dags att besöka deras Flagship Store i Berlin. Jag skrev dit och frågade om jag kunde få komma dit och fota lite. Vilken tur att de sa ja!

PonyHütchen15

PonyHütchen2
Såklart att någon försökt krossa glasdörren 😦
Jag kom dit en grå novemberdag när de var mitt uppe i att förbereda juldekorationen, men den snälla och söta Lucie tog sig tid att berätta både om märket och produkterna.

Ponyhütchen17 PonyHütchen12

PonyHütchen5
Kunde inte motstå detta julröda nagellack som även är 5-free.
PonyHütchen grundades av Hendrike Grubert i samband med att hon började tillverka produkter som är snälla mot kroppen och naturen (och djuren) för eget bruk men hennes produktion växte hela tiden och 2016 öppnade de butiken i Berlin i stadsdelen Prenzlauer Berg.

Produkterna är alltså 100% veganska och handgjorda i Schweiz, där hon numera bor. Eftersom grundaren ursprungligen kommer från Berlin är det också här som deras Flagship Store ligger. Lucie berättade att de har en produktlinje som bara säljs i Berlin. Den luktade gott och milt, kanske slår jag till på det nästa gång.

PonyHütchen9

PonyHütchen4

Deras deodoranter har redan vunnit priser. Och jag kan efter att ha använt min ganska länge bara säga goda saker. Visst är det en omställning för kroppen när en slutar använda ”vanlig” deo med aluminium, men efter några veckor har kroppen vant sig och jag upplever att jag till och med ”perspirerar” mindre. Att en del av vinsten från försäljningen dessutom går till välgörande ändamål är en bonus för själen.

PonyHütchen8 PonyHütchen7

Jag gillade också deras fasta handkräm som en gnider över huden och som smälter in tack vare den egna kroppsvärmen. Övriga fasta produkter inkluderar fast parfym.

De har utöver socialt engagemang också ett hållbarhetstänk och försöker reducera förpackningarna, till exempel här med fast schampo som bara säljs inslaget i lite papper.

PonyHütchen10

I butikens bakre rum finns ”PonyHütchen & Friends” där de säljer produkter av andra lokala hantverkare, så som sminkväskor och accessoarer. Jag skulle fotat smyckena, de var helt i min smak. Något för julklappslistan kanske.

PonyHütchen11
PonyHütchen13

PonyHütchen betyder rakt översatt ungefähr ”liten ponyhatt” men namnet härstammar faktiskt från barnboken ”Emil och detektiverna” av Erich Kästner där Pony Hütchen är Emils kusin, en tjej som beskrivs som ”självsäker, käck och kokett”. Ja, en kokett namngivare känns väl rätt för ett kosmetikamärke?

PonyHütchen14

Så om du befinner dig i Berlin och vill stötta mindre märken som tänker socialt, hållbart och veganskt, då kan jag rekommendera ett besök på PonyHütchen. Eller kanske besök en av deras workshops? Kolla in deras facebooksida för mer info.

Har du några kosmetikmärken som du särskilt kan rekommendera? Kommentera gärna nedan!

Vad: Pony Hütchen, handgjord och vegansk naturkosmetika
Var: Straßburger Str. 57
Hur kommer jag dit? Med tunnelbana tar du u2 till Senefelder Platz eller Rosa-Luxemburg-Platz. Med spårvagn linje m8 till Rosa-Luxemburg-Platz.
Prisklass: Det är inget billigmärke, så om det ser skralt ut i plånboken så kommer det kanske inte på tal. Men om du har råd så är det fina produkter för pengarna.
6,50 för en liten deo som räcker ett halvår ungefär.
14 Euro kostade det röda nagellacket.

Obs: Det här inlägget är inte sponsrat.

***

Glöm inte att följa mig på Bloglovin så blir jag glad, och du behöver inte gissa när jag uppdaterar bloggen nästa gång. Alla vinner.

8 reaktioner till “Vegansk och handgjord naturkosmetika på PonyHütchen

  1. vilken fin inredning de har! med alla gulddetaljer. har du ändrat kommentarstypsnittet? ser…rundare och..stilrent ut. yes. hoppas du köpte trettiosju julklappar till mig där!

    Gilla

    1. Vilken uppmärksam läsare, ja jag har ändrat typsnittet. Gillar du detta bättre? Jag tror jag gör. Nä, har bara köpt 36 julklappar till dig, men eh, vi kan köpa två till när vi åker till stan!

      Gilla

  2. ååååh på burken med läppstift eller vad det var! Jag har något liknande som går att använda som både rouge och läppstift. Mycket najs! För övrigt så är jag lika imponerad som vanligt av dina foto-skills! ❤

    Gilla

    1. Tack, vad roligt att höra! ❤ Varifrån är ditt cremerouge/läppstift? Jag köpte inte det, men kanske kollar in det när mitt läppcerat tar slut (alltså, ordet "cerat" känns så kliniskt).

      Gilla

  3. Älskar såna här butiker, får mig att vilja kasta mig på ett flyg och åka över till Berlin!
    PÅ tall om deodoranter, funkar denna bra för dig? Jag slutade helt med deo för ca 8 mån sedan och har ännu inte hittat ett bra alternativ, frågan är om jag ens kommer börja med deo igen men hade varit bra med alternativ 🙂

    Gilla

    1. Visst ser den mysig ut? Deodoranten har funkat jättebra, liten disclaimer kan vara på sin plats: det har inte alltid varit den bästa idén att bära syntetiska plagg och har för många lager kläder och cykla till jobbet. Jag har också märkt en skillnad på de två sorterna jag testade, Löwenherz fungerade mycket bättre än Kuscheldecke. Men även om de är ju bara deodoranter, inga antiperspiranter. Men som jag skrev ovan så upplever jag att efter en viss omställningsperiod, så har kroppen vant sig och behovet av en antiperspirant har minskat radikalt.

      Gilla

Lämna en kommentar