Hampaburgare, sojakött och grönt kaffe – en dag på Veggieworld och Heldenmarkt

Förra helgen besökte jag Heldenmarkt & Veggieworld, en kombinerad mässa för allmänheten som riktar sig mot medvetna konsumenter som inte vill köpa, köpa, köpa bara för att saker är billiga. Det handlar alltså om fairtrade och miljövänliga vardagsprodukter och vegetariska, veganska livsmedelsprodukter.

VeggieWorld10

Vi trotsade det trista grå vädret och begav oss till Station-Berlin där mässan hölls. I två stora, kala hallar befann sig mängder med hoppfulla utställare, många startups, en del från Amsterdam och andra europeiska länder. Men också en hel del globala och nationella organisationer som var där för att värva medlemmar eller bara informera.

VeggieWorld2
VeggieWorld21

Men innan mitt sällskap och jag kunde bli värvade eller informerade var vi tvungna att stilla hungern som uppstått sådär vid lunchtid. Tyvärr var det svårt (för mig) att få bra bilder på rätterna för folk samlades som katter runt dyrt våtfoder och blockerade alltså min vy. Men här är några av grejerna jag testade: VeggieWorld15 Pulveriserade bär från finska Lappland. Väldigt gott. Vi fick provsmaka i små skålar tillsammans med kokosjoghurt.

VeggieWorld6
Spansk chorizo gjord på pumpa (alltså, jag ångrar att jag inte köpte med mig hem, den var så himla god och jag hade inte kunnat ana att det inte var riktigt kött om det inte vore för avsaknaden av smaken av död). Tydligen är det en gammal grej att göra ”korv” på pumpa och en metod som använts flitigt när kött varit en bristvara.

VeggieWorld22 Grönt kaffe! Väldigt gott och tydligen nyttigt. Dricker hellre detta än den hypeade drycken ”Club Mate”.

VeggieWorld8 Snacks i mängder. Trodde inte att jag skulle gilla veganska chips på savoykål med smaksättningen ”ostig paprika” men undrens tid är tydligen inte förbi! Sojakött från ett spanskt startupföretag. Väldigt gott och jag ser fram emot att hitta eller komma på något smakrikt recept för detta (pga fokusproblem tyvärr ingen bild).

VeggieWorld9
Majonnäs med perfekt konsistens, men jag föredrar ändå den jag gör själv – den har lite mer smak. Recept på min veganska majonnäs finner du här.

VeggieWorld14 Hampapesto! Så himla god. Men jag har både hampafrön hemma och är en jäkel på att göra vegansk pesto så det blir också något jag hellre gör ”from scratch”.

VeggieWorld5 VeggieWorld18

Weedburger. Från Amsterdam (såklart). Denna serverades med grönt burgarbröd och alger som topping. Och det var galet gott!

VeggieWorld19
VeggieWorld1 Efter den mäktiga maten och alla starka smaker var det dags att stoppa i sig något sött, alltså slog vi till på dessa chokladskapelser. Något mer chokladigt har jag i mitt liv aldrig ätit. Och jag har ätit mycket choklad och många sorter, tro mig. Köpte med en ”bon bon” (stora som muffins) med lite bär och ingefära. Nu måste jag nog flytta till Amsterdam.

Det fanns även en scen med föredrag och matlagningsprogram: VeggieWorld7

Allt som allt var det spännande att se vad folk hittar på och smaka en massa nya grejer (och en del gamla favoriter som quorn nuggets). Algnudlar, vegansk gulasch, spännande juicer med linfrön, cashewost. Det enda som inte smakade var faktiskt en sojaost som skulle vara ett alternativ till brieost. Det kanske såg ut som brie, men fy tusan, det smakade verkligen inte så. Vi fick lov att provsmaka oss igenom resten av utställarnas bås innan den smaken försvann. Men allt kan inte falla en i smaken. Jag har i alla fall hittat en del nya favoriter.

4 reaktioner till “Hampaburgare, sojakött och grönt kaffe – en dag på Veggieworld och Heldenmarkt

 1. Ååååh ge mig choklaaadsakerna.

  Gilla

  1. Vi borde kanske ta en gemensam tripp till Amsterdam en vacker dag?!

   Gilla

 2. MEN WOW ALLTSÅ! Ser så sjukt gott ut alltihopa. Tycker det är lite klurigt att hitta vegoburgare som är goda. Det finns två ställen i sthlm som har knäckt koden och dom använder hackad svamp på samma sätt som de pressar kött. På ena stället (KÄK i hornstull) friterar dom också svampburgaren så det blir både krisp och flott inuti. Mmmmm!

  Gilla

  1. Åh, svampburgare kan vara så himla gott! Jag gjorde även en version som använde kokt ris bland annat. Det finns en hel del ställen i Berlin som har en massa variationer, till exempel rödbetsburgaren på Schiller Burger.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close