Vända blad

Påsklilja

Det har varit tyst länge på bloggen. Jag behöver nog inte förklara de senaste åren för någon av er, kära läsare. Alltså hoppar vi över det och vänder blad så att vi befinner oss i nuet. 

Och vända blad har jag gjort på mer än ett sätt sedan vi sågs senast: nytt jobb, nytt hem. Och just det här hemmet innebär många nya blad, för jag har en mycket större balkong här, som jag tänkte vi skulle titta lite närmre på.

Nu är ju våren i full gång, i alla fall här i Berlin och de blomsterlökar jag satte i höstas (om väl lite försenat) står i full blom nu. Jag har blivit en total blomsternörd, från att som barn bara associera trädgårdsarbete med att rensa ogräs och klippa gräsmattor, till att numera planera utflykter utefter naturens utbud.  Kanske är det åldern, kanske är det plantrenaissancen som jag tycker mig ha märkt av de senaste åren. Fler trädgårdsprogram, Urban gardening, växtgäris, monsteramönster på allt inom inredning osv. 

Hursomhelst så gillar jag det. Växter är fantastiska och när en väl fått upp ögonen för dem så finns det så mycket att uppskatta. Som till exempel påskliljor. En blomma jag brukade ta för givet, tänkte bara ”den är gul och kommer till påsk”, men jag tyckte nästan att den till och med var lite tråkig. Så fel en kan ha! Det finns tydligen runt 6000 sorters påskliljor och 13000 sorters hybrider i världen. På min balkong finns bara två, men hur fina är de inte?

Det stod ”Apricot swirl” på etiketten när jag köpte denna, men jag tror faktiskt snarare att det är en Delnashaugh.
Denna skulle kunna vara av sorten ”White Explosion” men jag är inte säker.

En blomma som jag dock aldrig hunnit tröttna på är tulpanen. Tulpanen är blomman som signalerar att våren är på väg. Oftast som snittblommor från Nederländerna men numer även på min balkong. Jag hittade den här sorten ”Montreux” som jag tyckte såg spännande ut men bilden på förpackningen gjorde den inte rättvisa!

En färgexplosion

Men inte nog med att blommorna är fina, jag har även en strid ström av vildbin som besöker mig på balkongen.

Nu återstår det att se om resten av de planerade lökarna kommer komma upp efter hand. Jag kan starkt rekommendera ”löklasagne-principen” för den som vill ha blomning hela våren. Då kommer det upp nya blommor efterhand, det började med krokus, sen kom hyacinterna.

Tänk att något så litet som en blomma kan betyda så mycket. En tulipan på bemärkelsedagen, en väldoftande hyacint på fönsterbrädan eller en påsklilja som påminner om en brudklänning. Visst är det fantastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close