Hoisinrostade kikärtor

Nyligen hade jag planerat att laga bánh mì igen och var riktigt pepp på det. Men när jag öppnade kylskåpet såg jag att tofun hade sett sin bästa dag redan. Ovillig att spontant laga någon annan rätt började jag febrilt fundera på vad jag kunde använda som proteinkälla istället för tofun. Och då kom jag på: kikärtor! 

Hoisinrostade kikärtor3

Kikärtor kan användas till så mycket, är lätt att tillaga (särskilt om du köper dem i burk, men även annars) och även så väldigt gott.

Så jag använde helt enkelt marinaden jag förberett för tofun (för jag hade såklart inte tagit fram alla ingredienserna innan jag började! Typiskt dumt gjort. Mise en place är A och O för framgångsrik och stressfri matlagning. Kom ihåg det, barn!) och rostade kikärtorna och använde dem sedan i min bánh mì. Det var supergott men inte den bästa idén, eftersom de gärna rullade ut ur baguetten.

Dock använde jag dem en dag senare i en annan rätt som är min egen skapelse och som kommer komma upp på bloggen inom en snar framtid (!!!), så här är receptet för kikärtorna så att du kan förbereda dem redan nu.

Jag skulle kunna tänka mig att dessa också är otroligt goda i en sallad eller en ”bowl”. Kanske inte den vackraste rätten men det är smaken som räknas.

Hoisinrostade kikärtor

Du behöver:

hoisinrostade kikärtor1
  • 4 dl avrunna kikärtor från burk (tänk på att du kan spara vätskan och göra en massa fantastiska saker med den! Till exempel vegansk majonnäs)
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 dl + 1 msk sojasås
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk lönnsirap
  • En halv tsk rökt paprikapulver (eller någon typ av tabasco, t.ex. med chipotlesmak för mer WHAM-BAM)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienserna förutom kikärtorna i en skål.

Häll av kikärtorna (kom nu ihåg vad vi sade om vätskan!) och skölj dem i kallt vatten tills de slutar skumma. Lägg i en ugnssäker form och häll marinaden över. Blanda runt. Nu kan du låta dem stå och gosa till sig i några minuter tills ugnen blivit varm.

Sätt in i mitten i ugnen och låt rosta i 15-30 minuter, beroende på din ugn och hur pass rostade du vill ha dem. Rör om då och då.

hoisinrostade kikärtor2
Före rostning
hoisinrostade kikärtor4
Efter rostning

Ja, det är kanske inte den mest bildsköna rätt världen skådat. Ibland stänker marinaden upp på kanterna av ens ugnsform och det får en helt enkelt acceptera. Smakar gör det ändå.

En reaktion till “Hoisinrostade kikärtor

  1. det ser very delicious ut!!! det ska jag bannemig någon dag, i en ”bowl”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close