Goda veganska dumplings med kimchi

Hej alla glada (och även ni andra),

varför är det så gott att äta dumplings? För att de är fina? För att det går att variera fyllningarna i oändlighet? För att de kan ångkokas eller stekas, så att det finns något för alla de som vill ha det krispigt och de som vill ha det klibbigt.

Jag hittade alltså ett recept i Elle mat & vin som jag sedan modifierade lite grand, eftersom jag ville ha lite starkare och så hade jag heller ingen salladslök hemma (vilket nästan aldrig händer!) Degen gjorde jag själv och använde ett recept från bloggen Ta skeden dit du kommer, men jag har även länkat ett annat recept här om du föredrar cups istället för deciliter.

P8203030

Veganska dumplings med kimchi

anpassat från Elle mat&vin

Du behöver: Antingen 18-20 ark dumplingdeg (gyoza) eller ingredienser för att göra egen. (Vetemjöl, vatten och salt)

100 gram kimchi
100 gram tofu, naturell
1 rejäl näve gräslök (jag skördade den jag sått på balkongen. Win!)
1 halv rödlök
1 msk sojasås
1 tsk rostad sesamolja
plus 2 tsk jordnötsolja till stekning

Till såsen:
3 msk sojasås
1 msk risvinäger

Gör såhär: Öppna din burk med kimchi (jag använder en lokalt producerad som jag köper på veckomarknaden) och häll den i en sil eller ett durkslag och låt rinna av. När den står och droppar kan du börja med degen om du gör din egen. Det är väldigt enkelt, följ bara något av recepten ovan – alltså blanda 4,8 dl vetemjöl med 1,6 dl varmt eller kokt vatten och lite salt. Försök att inte bränna dig.

Sen gäller det att knåda degen i 10 minuter.

Jag bad min käresta ta tiden, och fick lyssna på den här musiken. I tio minuter. När tiden var över och mina underarmar ömma stängde vi av musiken och plötsligt kändes allt så tomt. Nåja.

Låt degen vila i plastfolie i en kvart och sätt igång med fyllningen. Tryck ut resten av vätskan från kimchin och lägg i en skål. Finhacka lökarna och skär tofun i små kuber. Tillsätt sojan och oljan och rör om allt. Ställ åt sidan.

P8203010

Nu är det dags att ta itu med degen. Jag delade upp den i 18 delar, men det hade nog gått att ha 20-22 om du vill ha dem lite tunnare. Använd en brödkavel för att skapa runda dumplingsark.

P8203013

Jag har märkt att jag får rundast resultat om jag kavlar fram och tillbaks två gånger, vrider degen ett kvarts varv, kavlar 2 gånger, vrider ett kvarts varv osv. Tills du har ett runt, platt degark.

Lägg sedan 1-2 teskedar fyllning på varje ark och vik ihop. Jag gjorde som så att jag rullade ett ark och sedan fyllde det på direkten. På så sätt riskerade jag inte att degarken klibbade ihop. Alltså, vik eller nyp ihop. Mina blev kanske inga skönheter men för att väga upp gjorde jag två olika designs och använde två olika tillagningssätt.

P8203016

Stekta dumplings: Hetta upp jordnötsoljan i en bra stekpanna som du har ett lock till. När oljan är varm lägger du i dina dumplings, sänker värmen en aning och låter dem steka i ett par minuter tills de har fått färg på undersidan. Då är det dags att hälla på en halv till en deciliter vatten (se upp, det kan fräsa och spruta!). Sätt på locket och låt dem gosa till sig i ett par minuter till.

Ångkokta dumplings: För detta behöver du en ånginsats, ångkokare, bambuångkokare eller en bra sil alternativt durkslag (kanske inte i plast). Häll vatten i en kastrull så att det INTE når upp till din ånginsats. Lägg bakplåtspapper i botten på insatsen och lägg försiktigt ner dina små dumplings. Sätt igång värmen och lägg på ett lock och låt ångoka i cirka 10 minuter. Under tiden kan du blanda ihop såsen.

Servera tillsammans med eventuell överbliven fyllning, doppa (eller tappa i såsen och stänk soja över hela den vita bordslöparen) och njut!

P8203024

***
***

Om du gillade det här inlägget så följ mig gärna på Bloglovin’! Eller klicka på Gilla-knappen, så blir jag glad!

7 reaktioner till “Goda veganska dumplings med kimchi

 1. Åh det ser ju så gott ut. Måste nog ge mig på att göra dumplings någon gång i höst. Tack för motivation!

  Gilla

  1. Ja, det borde du. Det är inte särskilt svårt, bara degen som tar tid. Tack för din kommentar! 🙂

   Gilla

 2. MATA MIG. Jag gillar din logga, förresten.

  Gilla

  1. Nästa gång vi ses, jag lovar. Tack så mycket, jag har gjort den själv! 😉

   Gilla

 3. Alltså JA vad jag vill äta detta snaaart! Tack för asbra inspiration ❤

  Gilla

  1. Tack själv för din kommentar! Skulle rekommendera att kanske ha två olika dippsåser så att det blir ännu mer spännande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close