Balkongsäsongen är öppnad

När detta skrivs är det en lördagsmorgon och jag sitter på min balkong i centrala Berlin, omgiven av prunkande blommor och örter.

Balkongtider Men så har det förstås inte sett ut hela tiden. Som alla trädgårdsmästare, trädgårdsinnehavare, fönsterbrädsodlare och balkongentusiaster vet: för att något ska växa krävs planering, tid och omsorg. Och regelbunden vattning.

Balkongtider För oss var det viktigt att få ut det mesta av vår lilla balkong. För den är så liten att det knappt är så att vi själv ens får plats. Vi ville ha örter, försöka oss på grönsaker, ha plantor som blommar vackert samtidigt som balkongen måste vara bra för bin och insekter. Dessutom var det viktigt för mig att ha en balkong som vi kan njuta av kvällstid på grund av alla byggarbeten som sker i vårt kvarter (eller ”Kiez”, som ni nu vet att det kallas). Så i våras satte vi igång att så fröer, vårda, beskära och förbereda de som överlevt vintern (som vi tagit in i lägenheten).

Balkongtider

Balkongtider
Jord. Jord överallt.

En kväll i maj, när solen återigen visat sitt lynniga tryne lade vi lite tid på att fixa till balkongen också. Sopade bort all jord och alla blad som fått trilla av och ligga ostört under de kalla och blåsiga vårdagarna. Placerade ut krukorna så att vi själv skulle få plats samt hängde upp en ljusslinga som jag köpt några år tidigare. Och så kändes balkongen ny och fräsch utan att vi köpt något mer än våra frön och växter. Och en och annan kruka.

Balkongtider

Balkongtider

Balkongtider
Den här krukan köpte jag på stora loppisdagen

 

Balkongtider

Balkongtider
En slingrande klematis

Om jag är nöjd med balkongen? Jajemän! Jag kan äta frukost på helgmorgnarna när byggarbetarna är lediga, dricka en kopp te eller ett glas rosé om kvällarna och lyssna till ljudet från grannarna som kollar på film på sin balkong, bilar som kör för snabbt och turister som drar sina rullväskor över de ojämna trottoarerna. Och bina älskar balkongen! Kattmyntan är särskilt välbesökt. Dessutom har jag redan skördat sallad, persilja, krasse (skratta inte, jag tycker det räknas som odling) och gräslöken som växer som om den lider av storhetsvansinne. Vi har till och med skördat avlånga jordgubbar!

Balkongtider
Balkongtider

4 reaktioner till “Balkongsäsongen är öppnad

 1. jag har glömt vad denna ruta ville, namn kanske? juni 11, 2017 — 11:42 e m

  Ååååhhh skojar du eller, mysigaste blogginlägget jag någonsin läst!
  Känns som tur att ni har den lilla ramen runtom… staketet. Nä alltså jag är för trött nu.
  Skönt att krukorna inte kan blåsa av! Menar jag.
  Och jag är så glad att er balkongstädning och odling ledde till det paradiset ni fått nu.
  Wowowow säger jag bara!

  Gilla

  1. Åh, tack så mycket! Ja, även om det är en pytteliten balkong så får vi ändå ut ganska mycket.

   Gilla

 2. alltså!!! er kvällsbelysning där ute ❤ så jäkla fint! balkongsäsongen är ändå något utav det allra bästa, speciellt med fina blommor och odlingar.

  Gilla

  1. Tack! Ja, att en liten ljusslinga som hängs upp över dörrarna (äkta gör-det-själv) kan göra så mycket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close