Utflyktstips: Kaskelkiez

Det är spännande att bo i en stad där du inte bara kan upptäcka nya restauranger och klubbar hela tiden, utan hela stadsdelar. Eller, nya kvarter åtminstone. Kaskelkiez är ju ett sådant kvarter som jag tills nyligen inte ens visste att det existerade.

Liten exkurs här: ”Kiez” betyder kvarter, eller hood i Berlin. Och Kaskel… är faktiskt namnet på en jurist och kommunalpolitiker som gav namnet till gatan Kaskelstrasse. Fast egentigen heter kvarteret Victoriastadt, men kallas Kaskelkiez i folkmun. Stadsförvaltningen för området har nyligen beslutat att kategorisera det som ett miljöskyddsområde för att bromsa den starka gentrifiering som dragit in som en våg de senaste åren och som tvingar folk att flytta längre och längre ut från stan i takt med att hyrorna och fastighetspriserna höjs.

Okej, nog om namnet, nu till utflykten. Vi åkte dit med spårvagnen som kör genom hela partydistriktet Friedrichshain i östlig riktning. Så snart du stiger av spårvagnen känns det redan som att vara i en helt annan stad. En mindre stad. Breda trottoarer och prunkande träd. Glada människor. Fast det kanske berodde mer på det årliga badanksracet och det härliga vädret och mindre på trottoarernas bredd. Eftersom vi glömt våra badankor hemma och har passerat tioårsstrecket slank vi snabbt förbi stadsfesten med alla barnaktiviteter och gick direkt till B.L.O Ateliers, ett konstnärscommunity som hade öppnat sina dörrar för allmänheten just denna dag. Den lummiga grönskan och känslan av kreativitet påminde lite om Christiania.

Kaskelkiez-ingång
Kaskelkiez-blo-ateljeDet fanns en ateljé som designar och skapar inredning till olika klubbar, filmspelningar och events runtom i Berlin, en annan som skapade tjusiga inrednings- och trädgårdselement av cement. Kaskelkiez-verktstad-1
Kaskelkiez-verkstad-2
Kaskelkiez-skrivmaskin

Men jag gillade nog nästan mest de små gipsfigurerna som barnen gjort.

Kaskelkiez-bilar

I övrigt fanns det en massa ateljéer med målningar, en verkstad för boomeranger och pil och båge.

Efter allt tittande var det dags för ett besök på en omtyckta glassfabriken. Jag tog en kula mörk choklad. Som verkligen smakade choklad.

Kaskelkiez-glass

Jag passerade även den här cocktailbaren som såg lockande ut för en plantälskare som jag.
Kaskelkiez-blomsterbar
Men den var inte öppen, så det får bli en annan dag. I övrigt fanns det en ganska nyöppnad restaurang som såg trevlig ut.

Ja, det här utflyktstipset saknar kanske själv tipsdelen, men om du bor i Berlin och vill uppleva en annan stadsdel så ge Kaskelkiez en chans, för det var himla mysigt och jag kommer definitivt åka dit igen.

Hur du tar dig dit? Du kan exempelvis ta spårvagn m21 från Frankfurter Tor till Marktstr. Eller om vädret är fint så går det till och med att promenera eller cykla från till exempel Ostkreuz.

***

Du vet väl om att du kan följa mig på Bloglovin’ eller prenumerera genom skriva in din emailadress nedan?

2 reaktioner till “Utflyktstips: Kaskelkiez

  1. Åh jag ska ju på tjejer kodar-läger i Berlin nästa helg. Blir så sugen på att hinna upptäcka staden, men kommer nog ha fullt upp med programmering. Men nästa gång så!

    Gilla

    1. Vad roligt! Har sett inlägg på mitt fb-flöde om lägret ett par gånger: bra grej! Men såklart att du ska ge Berlin en chans, ni kommer säkert hitta på något under helgen annars får du komma tillbaks.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close