Improviserade zucchiniplättar

Goda.
Knapriga.
Frasiga.
Nyttiga. (Kanske?)

Jag har ätit många varianter på zucchiniplättar och de flesta har varit goda. En dag hade jag en zucchini att tillaga och lite överbliven majs från ett tidigare recept. Jag rådfrågade nätet och kollade in några recept men kombinerade i slutändan så vilt att äran för detta recept måste tillskrivas mig. Äntligen!

Jag var så exalterad och såg så fram emot att få dela mitt alldeles egna recept med er. Jag fotograferade processen. Jag laddade in bilderna i mitt fotoredigeringsprogram. Valde ut de finaste. Redigerade dem. Sparade dem. Stängde datorn. Sov. Vaknade. Gick till jobbet. Kom hem. Skrev inget blogginlägg.

Dagarna gick… Ja, rentav veckorna gick…

Och nu har jag glömt alla måttangivelser.  Men vem behöver sånt egentligen? Jag kan ju lägga upp bilderna ändå så får ni helt enkelt göra er egen version! Okej? Bra.

Veganska zucchiniplättar med risnudelsallad och srirachamajonnäs

Jag tänkte säga ”möt gänget som ska vara med i dagens recept”, men då skulle jag ljuga. För först och främst använde jag såklart inte komjölk som den på bilden. Jag hade tänkt använda rismjölk. Men sen använde jag inte den heller.

ingredienser till zucchiniplättar

Men du behöver i alla fall:

1 zucchini
0,5 burk majskorn
2 msk bjäst aka  jästflingor
1 litet knippe färsk persilja (bladpersilja är att föredra då det är lättare att hacka)
Vitlökspulver
Lökpulver
Paprikapulver
1 röd liten chili
Olivolja
Vetemjöl (1-2 dl)
Aquafaba (1-2 msk)
Salt och peppar

Gör såhär:

Börja med att riva zucchini, salta och låt ligga några minuter. Pressa sedan ur vätskan med hjälp av en (ren) handduk (ej frotté).

riven zucchini

Sedan blandar du alla ingredienser i en skål. Jag har en biologiskt nedbrytbar skål gjord av majs och bambu men du kan ju använda vad du har hemma. Blanda samtliga ingredienser tills det ser bra ut. I efterhand skulle jag kanske mosat i alla fall en del av majskornen. Men inte alla!

blanda alla ingredienser till zucchiniplättarna

Hetta upp lite olivolja i en bra stekpanna och stek på båda sidorna tills de blir frasiga och krispiga på utsidan.

steka zucchiniplättar

Under tiden som de ligger och pyser i pannan kan du koka risnudlarna enligt förpackningen. Strö över färsk koriander och sesamfrön och servera med zucchiniplättarna.

Och med lite srirachamajonnäs!veganska zucchiniplättar med risnudlar och srirachamajonnäs

2 reaktioner till “Improviserade zucchiniplättar

  1. Looking delish!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close