Popcorn på tre sätt

Popcorn på tre sätt – och alla är veganska!

Hur har er sommar varit? Här har den verkligen som Ledin sjöng, regnat bort. Ni kanske sett bilder från Berlin där folk SIMMAR eller paddelsurfar på gatorna? Ja, så mycket har det regnat och det fortsätter regna ungefär fem av sju dagar i veckan. Och när regnet strilar längs med rutorna en grådaskig vardagskväll så kanske det inte är helt fel med popcorn? Nedan följer tre recept på popcorn, och alla är förstås veganska.

P7122582

För mig började kärleken till popcorn redan som liten då mina föräldrar hade en popcornmaskin som sköt ut popcornen genom en genomskinlig plastgrej direkt ner i skålen. Vilken grej! Spänningen att stå på en pall för att nå upp över köksbänken och kolla på det magiska som skedde.

Sen matades denna popcornkärlek åtminstone varje julafton, i husvagnsavsnittet med Långben, Kalle och Musse. Minns du? Sen är det ju fortfarande en sån häftig grej, ett litet hårt korn hettas upp och plötsligt uppstår ett gnisslande vitt moln.

Som tonåring minns jag mest när vi gick på den mysiga, självständiga lilla bion i Lund och de hade cheddarkrydda som vi fick ta själv av! Under åren som student hände det flertalet gånger att det blev popcorn till middag. Jag skäms inte för det, men tänk om jag bara vetat att det går att äta popcorn på annat sätt än som smörigt micropop?!

Nuförtiden är jag en välbevandrad popcornkonnässör, som bara äter kastrullpopcorn så därför tänkte jag dela med mig lite popcorninspiration.

Grundrecept popcorn:

Detta räcker till att fylla en mellanstor kastrull. Hetta upp en knapp matsked rapsolja i en kastrull med höga kanter. Häll i popcornmajs så att det täcker botten utan att de ligger ovanpå varandra. Sätt igång plattan på medelhög värme, jag brukar ha 4 av 6. Lägg på locket och låt det poppa tills det är 2 sekunder mellan varje „pop“. Ta av kastrullen från plattan och vänta tills det har slutat poppa helt och hållet.

Popcornsmaksättningarna nedan gäller för en tredjedels kastrull så det är bara att öka på mängderna om du håller dig till en sort.

P7122575

Saltsöta chokladiga fruktpopcorn

P7122578

Du behöver cirka:

50 gram vit choklad (vegansk om du hittar)
1 msk veganskt margarin, jag använder Becel
Ett par torkade aprikosskivor (jag brukar även ha torkade tranbär i)
En liten nypa havssalt

Hacka den torkade frukten i små kuber och lägg åt sidan. Bryt upp chokladen i mindre bitar och lägg dem och margarinet i en liten skål som tål att mikras. Mikra i cirka 20 sekunder, ej på full effekt, och ta ut och rör runt det tills det fått en krämig konsistens, nästan som fil. Ringla den smälta chokladen över popcornen, strössla aprikoskuberna och strö lite flingsalt över. Färdigt!

Enkla tryffelpopcorn

För den andra sorten trappar vi upp vår sofistikationsnivå en aning.

Du behöver:

1 msk bjäst
1 tsk tryffelolja
En nypa salt
Ett par varv med pepparkvarnen

Ja, i princip så bara tillsätter du ingredienserna hur du vill och ser till så att allt blandas ordentligt.

Kryddigt ostiga popcorn

P7122586

Okej, den här varianten är aningen mer smakstark. Jag hittade receptet först på hotforfoods blog. Piéce de resistance är kryddblandningen „Old Bay Seasoning“ som tyvärr inte är så lätt att få tag på om en inte beställer via internet. Så jag gjorde en egen blandning.

Du behöver:

3 msk bjäst
en rejäl nypa flingsalt. Eller två.
1 tsk Old Bay Seasoning (se nedan)
1 stor tsk kokosolja

För kryddblandningen behöver du

2 torkade lagerblad
6 pimentkorn
4 kryddnejlikor
svartpeppar
1 tsk torkad malen ingefära
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
2 nypor malen kardemumma
1 nypa kanel
1 nypa muskotnöt

Mortla alla ingredienser så bra du kan.

OBS! Alla måttangivelser är ungefärliga, det är viktigt att du själv smakar av. Jag har själv aldrig smakat äkta Old Bay Seasoning och kunde inte hitta alla ingredienser så jag experimenterade fram tills jag tyckte det smakade gott. Jag har även använt min egna kryddblandning för att göra veganska krabbkakor.

Så, när du poppat popcornen och överfört dem till en skål så tar du kokosoljan och lägger i den fortfarande varma kastrullen och låter den smälta. Häll sedan över popcornen och följ upp med bjäst, Old Bay och flingsalt.

Nu har du något att mumsa på när du sträckkollar din favoritserie. Men om du inte har någon favoritserie att kolla på kan jag starkt rekommendera Fleabag. En serie som slog komplett emotional knockout på mig. Fantastiskt skådespeleri, chockerande, vulgär, rolig, sorglig. Ja, utan att avslöja för mycket kan jag bara säga: ett mästerverk.

P7122587
Obs. Ej Fleabag på skärmen. Pluspoäng om du kan gissa vilken serie det är.

Gillar du popcorn? Hur gillar du dem? Kommentera gärna nedan!

2 reaktioner till “Popcorn på tre sätt

  1. nom nom detta är nog internets bästa receptinlägg ever!!!

    Gilla

    1. Åh, hahaha! Jag tackar så hemskt mycket. Jag gissar på att du också gillar popcorn?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close