Gör egen vegansk parmesan

Det vanligaste argumentet MOT en vegansk eller växtbaserad diet måste väl ändå vara ”jag skulle aldrig kunna ge upp ost!”.

Men med det här receptet så blir det i alla fall lite lättare att utesluta riven parmesan över pasta eller i pesto!

vegansk parmesan recept

Det finns en hel del recept för vegansk parmesan ute på internet, vissa använder bara en sorts nötter eller en annan blandning av nötter och smaksättare. Jag har testat mig fram och det här är definitivt det som jag gillar bäst. Hemligheten ligger i de rostade pinjenötterna. Rostade pinjenötter förbättrar ju, som vi vet, de flesta recept.

Har du bara en mixer eller något liknande så kan du också testa! Strö sedan din veganska parmesan över pasta, avokadotoast, eller min personliga soul food-favorit: ostigt kryddiga popcorn! Om jag ska vara helt ärlig så föredrar jag numer faktiskt min veganska parmesan framför den animaliska varianten. Fortsätt skrolla för att komma till receptet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegansk parmesan

Du behöver:

1 dl cashewnötter
3 msk pinjenötter
0,5 dl näringsjäst / jästflingor
havssalt
vitlökspulver
lökpulver

Gör såhär:

Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Se upp så att de inte bränns. Blanda sedan alla ingredienserna i en mixer och pulsa tills det blivit en smulig konsistens som du känner dig nöjd med. Provsmaka och addera mer av det som behövs, jästflingor för en ostigare smak till exempel.

Förvara i en lufttät behållare i kylskåpet.

vegansk parmesan på avokadotoast
Mitt patetiska försök att göra en avokadoros. Jag bjuder på den.

4 reaktioner till “Gör egen vegansk parmesan

 1. håller den inte i flera månader då..? för det är så länge jag har ätit den.

  Gilla

  1. Hahaha, alltså sålänge den har förvarats i kylskåpet och smakar och luktar ok så antar jag? Det är mest fettet i nötterna som kan härskna. I mitt hem brukar den dock bli uppäten inom ett par veckor.

   Gilla

 2. JAG DÖR AV DET HÄR. herregud. och på popcorn???? dröm. johan stod häromdagen och funderade på om en kunde krydda popcorn med bjäst, haha. det här kommer han älska att höra!

  Gillad av 1 person

  1. Hehe, det måste ni prova i så fall! Jag råkar ha ett helt inlägg om olika popcornsmaksättningar om ni är popcornkonnässörer 😉 tack för din kommentar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close