En veckas ätande (efter veckomatsedel)

Jag har sedan tidigare skrivit om hur det har förändrat våra liv till det bättre att planera våra middagar en hel vecka i förväg. Nu när vi faktiskt följt det här systemet i snart ett år kanske det skulle vara relevant att visa hur en sådan vecka faktiskt ser ut i praktiken?

BitaravBerlin - En Matsedel
Matsedeln som är en salig blandning av tyska och svenska (och en mycket allvarlig jag).

Vår matvecka börjar alltid på lördagar, det är då vi går till marknaden och mataffären och gör alla inköp. Vissa människor planerar ut alla dagens måltider, men frukost brukar vara spontant för oss och lunch är nästan alltid resterna från dagen innan.

Lördag:

Veckan började alltså på lördagen med en rätt som egentligen stått på listan för den föregående veckan, men lathet hade lett till en och annan falafel så detta blev över. Det var lika gott för det.

Mangochutneytofu med jasminris.

Mangochutneytofu

För min del kunde det varit aningen starkare i smaken, kanske borde blandat i sriracha i marinaden? Tofun var i alla fall krispig på utsidan och mjuk på insidan och till och med riset var klibbigt men inte överkokt! Receptet hittades här.

Mangochutneytofu-med-jasminris-bitaravberlin

Söndag:

Då det var tredje advent och vi varken julpyntat eller besökt någon av Berlins alla fantastiska julmarknader (och i efterhand så känner jag ingen ånger över just det…) kände jag att det var dags att skruva upp nivån på adventsmyset och bestämde mig för att baka veganska lussekatter. De blev förvånansvärt goda, saftiga och fluffiga.

veganska-lussekatter

Och då jag hade lite vegansk chokladkräm över och just hittat ett recept på en saffransstjärna gjorde jag en sådan också. Helveganskt tack vare växtbaserat margarin och rismjölk. Idéen och tillvägagångssättet hittade jag här, men lussedegsreceptet hade jag modifierat från detta. Kanske intressant att veta: Saffran är mycket dyrare i Tyskland än i Sverige, varför jag bara hade ynka 0,2 gram istället för ett helt gram! Fast det blev gott ändå. Men jag skulle kunna sparka mig själv som glömde köpa med saffran hem när jag var i Sverige.

Middagen stod min livskamrat för och den var fantastiskt god, dock ej vegansk utan lakto-ovo-vegetarisk:

Gröna grönsaksplättar med egengjort limesmör (och en väl använd tallrik)
Recept efter Yotam Ottolenghi.

grönsaksplättar med limesmör
Ursäkta den söndriga tallriken! Det är ingen som försökt slänga den i golvet.

Måndag:

På måndagar brukar vi vilja hålla det enkelt så det blev en soppa på sötpotatis. Men för att vi skulle bli ordentligt mätta gjorde jag först en liten förrätt:

Marinerad polkabeta med smulad fetaost och vitlöksbröd (vegetariskt)

Jag använde resterna av limesmöret från dagen innan.

polkabeta-italienskt bröd
(Det var väldigt mörkt den här måndagskvällen. Tur att polkabetan ljusade upp, trots att kameran totalvägrade att fokusera på den.)

Recept härifrån.

Vegansk sötpotatissoppa med vitlöksfrästa champinjoner

Receptet på soppan kommer härifrån, men som du ser skippade jag quornstrimlorna. Dekorerade med en färsk oregano. TRODDE JAG. Det visade sig vara något helt annat som växte i vår örtkorg. Jag tror Johannesört. Ej att rekommendera. Håll er till timjan eller oregano.

vegansk-sötpotatissoppa-vitlöksfrästa-champinjoner

Tisdag:

Inte heller på tisdagen blev det veganskt. Vi hade ricotta kvar från ett tidigare recept och hittade ett pastarecept som lät gott.

Pasta med ricotta, körsbärstomater, vitlök och örter (vegetariskt fast med parmesan. Förlåt!)

dsc08129

Inspirerat av ett recept på koket.se Även om det tyvärr ingick vanlig parmesan i receptet, och jag inte hade ingredienserna för att göra mer av min veganska parmesan så strödde jag i alla fall den veganska varianten över rätten. Och låtsades döva mitt samvete.

För att toppa av det hela strödde jag lite rostade pinjenötter över. Allting blir tio gånger godare med rostade pinjenötter till!

Onsdag:

På grund av omständigheter fick onsdag byta maträtt med torsdag så den här dagen blev det en spännande och vad gäller kombinationen av ingredienser ganska oväntad skapelse av en ofta sedd kock hemma hos oss, Yotam Ottolenghi.

Pastasallad med stekt zucchini (lakto-ovo-vegetarisk)

Då jag inte alls var involverad i matlagningen kan jag inte heller tillföra några djupa insikter så vi får nöja oss med några bilder. Eller ja, en bild:

pastasallad med stekt zucchini

Torsdag:

Här har vi ett recept som jag var mycket spänd på!

Ramen med friterade purjolöksrötter! (veganskt)

Hur kommer folk ens på sånt? Mer specifikt, hur kom Karoline från  det gröna skafferiet på det? Jag är så imponerad av alla receptmakare ute i världen.

Tack vare min fina lokala veckomarknad hade jag fått tag på en ekologisk purjolök som hade sina långa fina rötter kvar.

ingredienser till vegansk ramen
Checka de där rötterna!

Sedan var det bara att följa receptet. Jag skulle nog föreslå att servera i något bredare skålar, dessa var så djupa att en inte såg buljongen som jag lagt sådan kärlek i att skapa.

vegansk ramen med friterade purjorötter

Gott var det i alla fall. Smakade inte jättemycket av de friterade rötterna. Överdrev mängden rödkål (som alltid).

Fredag:

Veggiesteakburgare

Okej, här tröt energin. Det blev en lång arbetsdag på kontoret så jag kom hem sent och vi bestämde oss för att trippa några steg bort till en burgerrestaurang och bara moffa. Kanske inte riktigt moffa, vi beställde ”miniburugare” och pommes respektive sötpotatispommes. Det var gott men jag var så slut efter en intensiv jobbvecka att jag inte ens iddes fotografera.

Ja, så kan det gå. En helt vanlig vecka innebär att vissa dagar byts ut eller byter plats.

En veckomatsedel hjälper oss att minimera tiden vi måste lägga på att inhandla mat, minskar antalet resor till mataffären, matsvinnet och så är det så skönt att slippa behöva fundera på vad en ska laga samma kväll, utan att veta om alla ingredienser finns i hushållet. Det finns ju något som kallas ”decision fatigue” alltså ”beslutsutmattning” vilket syftar på att många av oss lever i en vardag som kräver att vi fattar beslut nästan på löpande band, vilket kan vara ganska ansträngande. Så varför inte göra allt för att fria upp tankarna och den potentiella beslutsångesten på de korta vardagskvällarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close