Vegetarisk bibimbap

Första gången jag åt koreansk mat var nog faktiskt inte förrän jag flyttat till Berlin. Jag tror att det var på den fancy restaurangen Kimchi Princess som jag insåg hur detta hade saknats i mitt kulinariska liv.

Sedan dess har det blivit ett ständigt inslag, tack och lov finns det många fantastiska koreanska restauranger överallt i Berlin. Men en kan ju inte alltid äta ute så vad göra när bibimbap-lusten knackar på? Laga hemma! Ja, vi gillar hemlagad mat.

Först och främst vill jag klargöra att jag absolut inte är någon bibimbap-expert, jag har hittills bara ätit det ute. Men eftersom det är så himla gott så ville jag testa att kunna äta något liknande hemma. Och om jag får vara helt ärligt så blev det jättegott och väldigt enkelt att tillaga. Du kan i princip välja vilka grönsaker du gillar och blanda färska med stekta grejer, sålänge du har kimchi.

bitaravberlin-kimchi
Hittade lokalt producerad kimchi på marknaden. Det var dagens win.

Vegetarisk Bibimbap för två

(plus rester)

Du behöver:

Ris för två personer (jag använde basmatiris)
Färsk spenat
1 vitlöksklyfta
300 gram svamp (jag använde shiitake)
2 morötter
2 salladslökar
1 halv gurka
Sriracha
Sesamfrön
Sesamolja, både rostad och vanlig

Vanligtvis serveras bibimbap med ett stekt ägg på toppen, men det är lätt att skippa för en vegansk måltid.

Gör såhär:

Börja med att tillaga riset efter anvisningarna på förpackningen. Bäst blir det om du sköljer riset noga i kallt vatten, tar nästan 2 delar vatten till 1 del ris och lite salt i en kastrull och låter det koka upp under lock. När du hör att det börjar koka sänker du värmen och låter det puttra i 10-20 minuter. Du får gå på känsla och kolla lite då och då.

Under tiden riset kokar kan du ta itu med grönsakerna. Rensa svampen och skiva. Stek den i sesamolja (inte den rostade! Den är dyr så spara den till senare) tills den blir mjuk. Ta upp svampen ur stekjärnet och lägg åt sidan. Lägg i spenaten tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och värm den i lite olja tills den blivit mjuk och fallit ihop. Jag strödde en tesked sesamfrön över men du får ju göra som du vill.

Skiva moroten i tunna stavar och lägg upp på ett serveringsfat, skiva gurkan tunt och strö över sesamfrön.

bibimbap-uppläggning

När riset kokat färdigt kan du hetta upp lite mer sesamolja i en stor stekpanna och lägga över riset i den. Nu kommer nämligen det roliga. Smaksätt riset med att droppa över antingen sojasås eller tamari, sriracha och… rostad sesamolja! Blanda runt så att det fördelas jämnt i riset och stek riset tills det fått lite färg och nästan blivit en aning knaprigt. Du kan använda en stekspade och vända på riset så att det får mer stekyta.

För att servera, lägg bara allt i en tallrik eller en skål, först ris och lassa sedan på med grönsakerna och kimchin, smaksätt med mer sriracha och sojasås och blanda alla ingredienserna.

bitaravberlin-bibimbap
Jag rekommenderar att inte ha en gigantisk tallrik som här, det ser så tomt ut.

Smaklig måltid!

3 reaktioner till “Vegetarisk bibimbap

  1. Har aldrig testat Bibimbap men känner mig verkligen nyfiken att testa 🙂

    Gilla

    1. Det tycker jag verkligen att du ska göra. Traditionellt sett hör det till att använda gochujang och inte sriracha men jag hade bara sistnämnda hemma och det funkade riktigt bra. Låt mig gärna veta om du testar det. Tack för din kommentar! ☺️

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close