Klibbigt kokosris med mango

Från rätter jag äter ute ganska och bara vill kunna laga hemma till något som jag aldrig ätit (kanske sett annorlunda ut om jag som så många andra svennar varit i Thailand) men tack vare ett felköp (sött ris istället för vanligt matris) fick tillfälle att laga när jag av en tillfällighet hade alla ingredienser hemma. Det är gott, sött, klibbigt och väldigt mättande.

Originalreceptet hittade jag på Epicurious sida, klicka här för länk. Eftersom jag är en rebell så mätte jag inte en enda ingrediens eller tog tid på något jag lagade, så för den som är besatt av sådana detaljer rekommenderar jag att kolla in det istället. Men för er med äventyrslusta…

Klibbigt kokosris med mango och mynta

Klibbigt kokosris med färsk mango

Här är de ungefärliga anvisningarna.

1 mugg ris
1 burk* kokosmjölk (jag använde kokoskräm, alltså den feta sorten)
0,5-1 dl socker
0,5 tsk salt
1 färsk och mogen mango
1 kvist färsk mynta
2 tsk sesamfrön

Först och främst behöver du rätt sorts ris, jag köpte detta på den vietnamesiska stormarknaden ”Don Xuan-Center” i Berlin-Lichtenberg. Du behöver alltså ett ”klibbris”, eller ”sött ris”.

Klibbris och palettblad
Här står mitt ris och lutar sig lite nonchalant mot min palettbladsväxt som ber om att få bli omplanterad.

Blötlägg riset över natt eller i alla fall ett par timmar. Till två personer räcker det om du mäter upp en mugg ris.

När riset varit blötlagt tillräckligt länge ska det först sköljas, låt droppa av och sedan ska det ångas. Om du inte har en liten häftig bambukorg för att ånga saker så kan du helt enkelt ta en stor kastrull med några cm vatten och sätt en sil med riset i ovanpå. Täck med handduk och lock. Litet tips kan vara på plats här: Rör inte handduken med bara händer under tiden du ångar. Varmt. Låt det bara stå och ånga i en halvtimme. Tips nummer två: Kolla efter halva tiden att du har tillräckligt med vatten kvar.

När det är klart och riset är tuggvänligt, överför till en skål.

Värm kokosmjölken i en kastrull tillsammans med socker och salt. Smaka av så att det är sött men inte sliskigt. När allt är upplöst och det inte finns några klumpar kvar så häller du blandningen över riset så att det täcks och lite till. Låt stå tills riset sugit upp all kokosmjölk. Sedan kan du låta allt stå övertäckt tills det är dags att servera.

Skiva upp mangon efter dina egna preferenser, värm upp överbliven kokosmjölk för att hällas över som sås, rosta sesamfröna och bygg ihop din efterätt.

Smaklig måltid!

Klibbigt kokosris serverat med färsk mango och färsk mynta

*Okej, jag hade jättemycket kokosmjölk över och använde kanske bara hälften, så om du har andra planer för din kokosmjölk så räkna bara med en halv burk.

 

3 reaktioner till “Klibbigt kokosris med mango

 1. Åh det här låter så himla gott! Just kombinationen kokosmjölk och mango är ju otroligt härlig. Tack för inspirationen!

  Gilla

  1. Jag kan av egen erfarenhet rekommendera att äta det som efterrätt efter en lättare middag. Otroligt mäktigt men riktigt gott. Tack för din kommentar!

   Gilla

   1. Det ska helt klart testas!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close