Veckomatsedel (eller hur jag slutade käka snabbmat och lärde mig älska planering)

Det kanske känns som en liten grej, men vilken skillnad det gjort för våra liv – att planera en veckomatsedel i förväg.

Folk har gjort det i alla (?) tider, i skolan planeras måltiderna ut långt i förväg, restauranger, kantiner, ja överallt är vi omgivna av veckomatsedlar. Så varför tog det då så långt tid att införa det i mitt eget liv?

Istället lade jag tid och pengar på att handla mat flera gånger i veckan, käka lunch ute på arbetsdagar (fastän vi bara har en handfull matställen att välja på i närheten av kontoret, så efter ett par år har jag ätit de flesta rätter fler gånger än jag vill minnas), och köpa något snabbt och därför också onyttigt (hej falafel och pommes).

Men en dag bestämde vi oss för att börja göra en veckomatsedel. Varje helg sätter vi oss ner, utrustade med penna, anteckningsblock, kokböcker, tidskrifter (jag brukar dregla över recepten och bilderna i Elle Mat & Vin och köper alltid med ett par varje gång jag är i Sverige) datorer och mobiler och gör en plan.

IMG_1717

Först måste vi ställa oss några frågor:

  1. Vad har vi redan hemma? Måste något ätas upp, såsom grönsaker, sallader och eller frukt?
  2. Vad behöver vi för spannmål eller skafferivaror?
  3. Vad är det säsong på?
  4. Och viktigast av allt: Vad är vi sugna på?

Sedan bläddrar vi lite och låter oss inspireras. Försöker hitta en bra balans mellan mäktiga och lätta måltider, mellan pasta och ris eller bulgur, mellan snabblagade och komplicerade rätter. Vi bläddrar i kokböckerna och tidskrifterna. Vi kollar på tidigare veckomatsedlar och i bokmärkta bloggar. Sedan går vi till vår lokala veckomarknad där det finns både lokala eko-bönder som säljer och snabbtalande försäljare som köpt in från grossisterna. Helst skulle jag köpa det mesta närproducerat och ekologiskt, men det skulle inte uppskattas av plånboken.

Det som vi inte får tag på inhandlas sen i en vanlig matvarubutik. Specialvaror (oftast av den vietnamesiska varianten) hittar vi på flertalet butiker i vilken stadsdel som helst. Det är en fenomenal lyx att både ha nära till en matmarknad, vietnamesiska allköp och välsorterade matvarubutiker.

Men oavsett om du inhandlar allt på en lågprisbutik, ett ekologiskt kooperativ eller en marknad; att planera i förväg vad du ska äta kommer att spara tid eftersom du slipper gå och handla under veckan, du slipper komma hem från jobbet och varken veta vad du vill laga eller ens veta om du har alla ingredienser för det hemma, och du kanske till och med lyckas laga mat som ger dig rester för de kommande dagarna.

Så, för att summera, här är fördelarna med att skriva en veckomatsedel:

  1. Du kommer att äta bättre (om du planerar bra mat förstås)
  2. Du kommer att spara pengar
  3. Du spar dyrbar tid under veckan
  4. Mindre matsvinn

Men kanske är du en person som älskar att gå i affären och handla mat? Ja, i så fall får du väl ignorera allt jag skrivit ovan.

En reaktion till “Veckomatsedel (eller hur jag slutade käka snabbmat och lärde mig älska planering)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close