Friheten att förstöra

Jackan jag packade har legat i bagageutrymmet under hela semestern. Jag minns knappt känslan av att bära långärmat. Det är århundradets sommar och vi har njutit av solen, svetten och havet.

Det är århundradets sommar och det har varit eldningsförbud i stora delar av Sverige. Vi har dragit ner på duschandet. Försöker minnas alla tips på vattensparande metoder vid diskning.

Eldningsförbud är lika med grillningsförbud. Otänkbart! Kommunism! Ingen ska säga åt mig vad jag gör på MIN fritid. Har folk faktiskt sagt. Som om det vore en mänsklig rättighet att grilla köttbitarna köpta på extrapris på ica. Bönderna måste slakta sina djur i förtid och plötsligt blir det populärt att köpa lokalt kött igen.
Vad åt ni ens förut?

Vi cyklar genom naturskyddsområden med lummiga trädgårdar, fast nej. Det finns knappt något lummigt kvar bland alla skrytbyggen. Istället är det bostadsområden som vi cyklar genom, där varannan gräsmatta lyser i grönt trots bevattningsförbud, områden där gigantiska villor avlöser varandra. Också gigantisk? Typen av bil som susar fram på de smala, gamla vägarna. Range Rover, Volvo eller BMW, huvudsaken är att det är en SUV så att ”man ser bättre”. Strunt samma att det sliter mer på vägarna och miljön, drar mer bensin, skymmer sikten för de andra. Folk överlevde även innan suvvarnas intåg. Minns ni ens?
Skandal! Kommunism!
Ingen ska säga åt mig vilken bil JAG ska köpa för pengarna JAG har tjänat. Förtjänat. Ärligt, rättvist. Helt på egen hand, alla har vi samma förutsättningar.
Host.

Till varje skrytbygge hör förstås ett garage eller en carport. Helst ska den rymma två bilar, minst. Värre är det för de som bor i gamla hus. Varför måste garagen vara så smala, det är så bökigt att manövrera in bilen? Frågar de som bor i en gammal fiskeby från 1200-talet.

På små grusvägar i naturskyddsområdet gläder vi oss när vi äntligen ser en gammal sommarstuga. Så mysigt. Så mysigt det måste ha varit en gång i tiden. Nu läser vi om hur vattennivån stiger, eller är det marknivån som sjunker. Det är skör natur, du får till exempel inte tälta där, inte grilla. Men du får bygga jättevillor. Du får köra hur stora bilar som helst. Det är din rätt. Ingen ska komma och säga åt dig vad du gör med dina pengar. Du är en fri människa. Fri att göra dina val.
Måhända att det förstör naturen som gjorde att du ville bo där från början, men din rätt att få göra som du vill går före.

Friheten är större här. Friheten att förstöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close