Saker jag inte behöver

Som en motpol till alla shoppingtips inför våren och sommaren tänkte jag, som ju vill minska min konsumtion och påfrestning på miljön, att det kan vara läge att stanna upp och fundera på allt jag redan har och inte behöver köpa eller lägga pengar på.

*Jag behöver faktiskt inte nya kläder inför våren och sommaren. Visst är det lockande med alla blommiga klänningar och luftiga blusar som ingår i de aktuella kollektionerna för många märken. Ett tips för att minska frestelserna: säg upp alla prenumerationer på nyhetsbrev (Newsletter) och om du inte redan gjort det, sätt upp en lapp på brevlådan att du inte vill ha någon reklam.

Det är säkert många som gör som jag, nämligen bara har kläder som passar årstiden framme. Men om du inte har en säsongsbaserad garderob än kan jag verkligen rekommendera det. När jag för någon månad sedan plockade fram mina vår och sommarkläder igen så kändes det som om jag varit på en stor shoppingrunda och många fina minnen från tidigare somrar kom tillbaks. Dessutom hade jag glömt bort en del plagg som jag nu med förnyad glädje använder igen.

Jag hade nyligen en gammal vän på besök som lägger fokus på second hand-shopping och jag insåg att jag kommit bort lite från det de senaste åren. Så de dagar hon var här kollade vi in både loppisar och second hand-butiker och jag mindes hur underbart det är att fynda ett plagg som redan levt ett eller flera liv. Om någon fin läsare skulle vilja ha ett inlägg om hållbar shopping i Berlin så hojta till i kommentarsfältet!

*Jag behöver inte köpa somriga nagellack. Fast det är inte på grund av en föredömlig miljömedvetenhet utan för att jag samlat på mig en stor kollektion av nagellack under femton års tid! Jag tror att jag är uppe i hundra stycken nu? Men det är värt att påminna sig själv om det en faktiskt redan besitter och ta en extra koll i lådan innan en springer iväg och köper ”säsongens färg”. Många trender går, som vi vet, gärna igen.

*Jag behöver inte köpa en drös med utemöbler. Trots att jag då och då drabbas av husavund eller kanske snarare trädgårdsavund när jag läser vissa bloggar så är det ganska skönt att jag med min lilla stadsbalkong inte behöver lägga flera tusen på att rusta upp inför säsongen. Visst, en liten korgstol införskaffades tack vare ett presentkort, men istället för att köpa en pinterestvänlig fuskpäls att drapera över den nöjer jag mig med att ta ut en kudde eller en filt när jag väl sitter där. Allt måste inte vara bildskönt, perfekt och trendigt alltid.

*Jag behöver inte trendiga solglasögon. Precis som med nagellacken har jag samlat på mig en hel del solbrillor under åren. Kliade det kanske lite i köpnerven när jag såg trenden med smala cat eye-solglasögon? Det kan du ge dig på! Men de jag hade förra sommaren duger lika bra i år också. Och därmed har jag avstått lite från att stötta fast fashion-industrin. Men om en verkligen vill ha ett par nya solbrillor? Kolla in loppisar eller vintagemarknader! Som sagt, många trender går igen och jag har definitivt sett smala cat eye-brillor på den ena och andra loppisen.

*Jag behöver inte ta ett sugrör till min dryck eller drink som avnjuts på en härlig uteservering. Plastsugrör är en av „The Big Four“, alltså en av de fyra värsta engångsprodukterna av plast som skräpar ner hav och natur. Varje år hamnar över åtta miljoner TON plast i haven. Här kan du läsa mer: http://www.hsr.se/sites/default/files/skraprapport-lagupplost.pdf

Om du ska fixa en egen picknick eller trädgårdsfest, fundera på att avstå från sugrör eller satsa på återanvändningsbara alternativt sådana gjorda av papp, rostfritt stål eller glas.

*Jag behöver inte resa runt halva jorden för en semester eller avkoppling. Hur vansinnigt är det egentligen att folk i norra Europa reser till än varmare länder på sommaren? Njut av den korta våren och sommaren när den faktiskt är här istället. Flygresor är dåligt för miljön och mången turism exploaterar inte bara naturen utan även människor och kulturer.  Den här våren och sommaren vill jag njuta av smultronställen som inte kräver att jag packar mitt pass. Under sommarhalvåret räcker det nästan att en hittar en park eller en bit grönt och några träd för en avkopplande upplevelse. Betrakta dina omgivningar som om du vore på semester. Jag såg ett filmklipp från 40-talet, där de rapporterade om hur stadsborna i Malmö tog tåget ner till Skanör-Falsterbo för en dag på stranden. Skånes riviera, vet ni. Järnvägen lades ner för en massa år sedan (1971) och nu sitter folk i långa bilköer i sina gigantiska bilar, oftast ser man 1-2 personer i varje bil. Känns inte det som fel utveckling egentligen?

Hur gör du för att stå emot alla materiella frestelser? Eller tänker du kanske helt annorlunda? Kommentera gärna nedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close