Citrondoftande lins- och kikärtssallad med färska örter

Hur känner ni inför linser?

Jag ÄLSKAR linser.

Röda, gröna, svarta, puy, beluga – det finns så många och jag har inte smakat hälften av dem. Eller, det kanske jag gjort.

Röda linser är fantastiska i biffar, i Daal, tillsammans med kryddor i ett pitabröd (kanske ett framtida inlägg?).

Tellerlinsen, som det här receptet baserat på används ofta i grytor, eller bara som de är, kokta tillsammans med vinäger och spätzle. Nu blev det väldigt tyskt här känner jag. Och då är faktiskt mitt första fantastiska linsminne från en kväll i Rom. Ja, Rom i Italien!

Som student åkte jag för en vecka till Rom med några vänner och vi frossade i pizza och pasta i dagarna fem tills en kylig kväll i Trastevere då jag kände att jag fyllt pizzakvoten så att det räckte och blev över. Vi var de enda gästerna på en liten restaurang  i undanskymt läge med gardiner för fönstren och de andra valde alla pizza men jag, jag slog till på en linssoppa. När servitören efter en liten stund kom tillbaks med frasiga, ostdrypande pizzor började jag nästan ångra mitt val. När jag såg den bruna geggan som jag skulle tvingas äta, hade ångern redan slagit till.

Men himlars, gudars, skyar var det gott! Linser, en massa vitlök och persilja (om jag minns rätt) värmde min mage och skickade mig in i en behaglig matkoma för resten av kvällen.

Närbild på linssallad med en bunt färsk dill

Den här rätten är dock inte så tung, känns nästan lite somrig tack vare rädisorna och dillen och jag hittade det här. Jag lagade det en mörk och kall oktoberkväll och hade egentligen inte alls tänkt blogga om det, därför finns det inga måttangivelser (eller bilder från matlagningsprocessen). Men eftersom det var så gott ville jag dela med mig!

I princip behöver du bara:

  • Koka linser tillsammans med ett par vitlöksklyftor, men tänk på att skölja dem före och efter,
  • skölj en burk kikärtor,
  • skiva rädisor,
  • hacka färsk dill och mynta
  • och blanda allt med de kokta linserna.

Gör en dressing på: Skånsk grov senap och kanske lite dijonsenap, honung eller agavesirap om du vill ha det veganskt, salt och peppar, olivolja samt pressad citronsaft och pressad vitlök. Vispa ihop och häll över salladen. Blanda.

Toppa med avokado. Ät med baguette eller uppvärm ciabatta och vitlökssmör. Jag gjorde ett enkelt genom att blanda veganskt margarin (från märket Alsan), pressad vitlök och flingsalt. Megagott.

Linssallad med bröd och färsk dill

För exakta angivelser, kolla in originalreceptet från Cookie and Kate.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close