Restaurangtips: Xigon i Friedrichshain, Berlin

Den som gillar vietnamesisk mat kan skatta sig lycklig i Berlin. Varenda stadsdel stoltserar med flertalet vietnamesiskt ägda restauranger med god mat. Det finns förstås också en hel del gatuköks- och snabbmatsställen med varierande kvalitet. Men oftast är det gott såklart.

Anledningen bakom det vietnamesiska kulinariska utbudet i Berlin har att göra med Tysklands historia. På 50-talet bjöds studenter från (dåtidens) Nordvietnam in till Östtyskland (DDR) och under kommande årtionden utökades kooperationen (och arbetsinvandringen) mellan de båda staterna så att år 1989 hade 100.000 vietnameser antingen levt permanent eller tidvis i DDR. Även i Västtyskland togs vietnamesiska medborgare emot. Den som är intresserad av historia kan läsa mer på wikipedia eller en delvis lite mer dramatisk artikel här.

För er andra kan jag nu berätta om Xigon, en vietnamesisk restaurang som nyligen öppnade efter en omfattande renovering och med en helt ny image. En coolare image. Förut var det ett trevligt ställe och maten var okej, framförallt billig. Men det var inte fantastiskt gott, utbudet på menyn var alldeles för stort, det är aldrig ett gott tecken. Men det var inget som hindrade oss från att återvända dit om och om igen. En dag, när suget efter sushi (mm typiskt vietnamesiskt ju) var extra starkt styrde vi kosan bestämt dit och blev ganska snopna när det var stängt. Stängt i flera veckor. Vi var ledsna. Skulle vi behöva  gå i hela tre minuter till nästa vietnamesiska restaurang? Eller, ve och fasa, bege oss till gentrifierade Kreuzberg för en glasnudelsallad? Otänkbart. Vi vägrade. Vi väntade.

Men oktober kom och med den en nyöppnad restaurang.

Med nya slogans (mer eller mindre barnförbjudna sådana).

Xigon sett från utsidanMed ny inredning och nya musikval.Xigon_InredningUppdaterade menyer.Xigon ny menyNy belysning!Skuggor i takNytt porslin! Och nytolkade maträtter! (känns som om det fanns en ny kock också)Varm risnudelsallad med tofu

Jordnötscurry med ris
Vissa av oss kunde inte vänta tills vissa andra av oss fotograferat maten.

Samma gamla utsikt.utsikt från restaurang Xigon en regnig söndag

Vi var begeistrade. Maten smakade bättre, portionerna var välplanerade (de har omstrukturerat hela menyn, till allas vår fördel), betjäningen var fantastisk som vanligt.

Veganvänligt?

Det stod tyvärr inte utmärkt vad som var veganskt. Men i princip alla rätter kan beställas med tofu så det gäller väl bara att fråga så att de inte använt fisksås eller animalisk buljong.

Vad? Xigon, vietnamesisk restaurang som också har sushi på menyn.

Var? Petersburger Platz 2, Friedrichshain. Åk med m5, m6 eller m8 till Landsberger Allee/Petersburger Strasse eller  m10 till Straßmannstr. eller u5 till Weberwiese

Dyrt? Nej, verkligen inte.

Gott? Ja, det kan du hoppa upp och sätta dig på.

4 reaktioner till “Restaurangtips: Xigon i Friedrichshain, Berlin

 1. Så najs det ser ut! Glad för er skull att ni har en renoverad, förbättrad restaurang nu!

  Gilla

  1. Tackar, tackar. Ja, jag är nästan mest glad för tjejen som är ansvarig, hon var så himla stolt och kom fram till vårt bord och frågade vad vi tyckte. Vi sade förstås att allt var fantastiskt och då strålade hon.

   Gilla

 2. har också varit där nu. det var gott och inte för dyrt! tack för tipsen!

  Gilla

  1. Vad kul att höra (eller, läsa). Tack för din kommentar 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close