Pad Thai Pommes – veganskt recept

Jag känner en viss hatkärlek inför det här receptet. Och jag vet inte om jag kan förlåta The Edgy Veg för att hon introducerade det i mitt liv. Jag älskar receptet för att det är så fantastiskt gott och enkelt att göra, men å andra sidan är det inte speciellt nyttigt. Och det är beroendeframkallande, det ska vi inte sticka under stol med. Det passar perfekt för en lat hemmakväll framför en spännande serie eller film.

Nu är det i och för sig högsäsong för grillkvällar, men om du inte är en sån som gillar att grilla, eller du vill äta något som inte kräver två timmars tillagning, då kan du testa att göra detta. En riktig soulfoodrätt!

Vegansk fredagsmiddag med pommes och avokado

 

Veganska pad thai pommes med avokado och srirachamajonnäs

anpassat från det här receptet: Pad Thai Fries
Räcker för två personer

Du behöver:

450 gram pommes strips (det är vad en liten förpackning av våra favoritpommes innehåller) – fast det räcker kanske med 300 gram, beroende på hur hungriga ni är
1 avokado
1 morot
1 dl jordnötter eller cashews (rostade och saltade om du vill gotta till det)
1 halvt knippe färsk koriander
2-3 rejäla salladslökar
2 dl vegansk srirachamajonnäs (minst!)
0,5 lime, saften av

Gör såhär:

Sätt igång ugnen enligt det som står på förpackningen. När ugnen är varm lägger du in dina pommes på en bakplåt (på bakplåtspapper)

Skala och skär morötterna i smala stavar, skär salladslöken i tunna skivor, helst på diagonalen så att de får lite längd. Hacka koriandern grovt och skär avokadon i klyftor. Ställ allt åt sidan.

Hacka nötterna och se till så att de inte flyger åt alla håll. Ställ också dem åt sidan.

Ingredienser för veganska pad thai pommes

Antagligen är pommesen inte färdiga förrän om en halvtimme, alltså har du tid att fixa srirachamajonnäsen. Om du har färdig vegansk majonnäs hemma så blandar du bara den med sriracha. Jag skulle rekommendera 1,8 dl majonnäs och 0,2 dl sriracha – men det är nog bäst om du smakar av och bestämmer själv. Spritsa över lite limesaft och blanda runt.

Om du inte har vegansk majonnäs hemma, men väl en burk kikärtor så kan du passa på att göra majonnäs på aquafaba. I princip måste du bara hälla ut vätskan från en burk kikärtor, mixa den tillsammans med lite salt,  peppar, citronsaft, och dijonsenap till ett skummande fluff med hjälp av till exempel en stavmixer. När vätskan blivit ett vitt fluff så tillsätter du olja genom att strila ner den samtidigt som du mixar. Frågan är vilken typ av olja du vill använda: I många recept jag läst står det solrosolja, men jag tycker att det ofta kan bli en lite otrevlig smak av det. Sist fick jag rädda receptet med att använda vår dyra olivolja, men kanske testar jag en blandning av raps- och olivolja nästa gång. Till slut ska du ha lyckats uppnå en majonnäsliknande konsistens. Då är det dags att röra ner en tesked till en matsked sriracha.

När majonnäsen är färdig kan du passa på att vända dina pommes i ugnen, sucka över att de inte är färdiga än och sedan läsa lite bloggar medan du väntar. Kanske den här, om du vill veta hur man gör vegansk majonnäs (den är lite mer exakt än beskrivningen ovan).

Om dina pommes fortfarande inte är färdiga vid det här laget är det nog dags att öka temperaturen och flytta upp plåten högst upp i ugnen. Förhoppningsvis blir de goda och knapriga nu. Du har en fritös? Varför sade du inte det från början! Nu får jag ju skriva om hela receptet.

Nåja, oavsett hur du tillagar dina gyllene, knapriga pommes är det hög tid att servera dina pad thai pommes!

Image 2016-07-21 at 21.49

Börja med att lägga upp en portion pommes på varje tallrik. Sedan häller du upp majonnäs med hjälp av en sked så att det blir snyggt och välfördelat (alltså inte som på bilden ovan). Sedan lägger du på morotsstavarna och avokadon. I nästa steg varvar du med koriander, nötter och salladslök. Droppa några droppar limesaft och kanske salta en del (allt utefter din egen smak).

Sätt dig i soffan (det här är ingen maträtt som intas vid ett stelt matbord) med lite mysig belysning och förbered dig för en hjärtevärmande (och fasansfullt mäktig) rätt.

Smaklig måltid!

3 reaktioner till “Pad Thai Pommes – veganskt recept

 1. ALLTSÅ DEN HÄR RÄTTEN!! Måste hända mycket mycket snart!!!!

  Gilla

  1. Du kommer INTE att ångra dig. Varning för eventuell matkoma dock 😉

   Gilla

   1. Jag accepterar utmaningen!!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close