Den bästa veganska burgaren (enligt Jamie Oliver)

Det känns som om det var en smärre evighet sedan Jamie Oliver för första gången strosade in i våra teveapparater, kök och hjärtan (?) i form av ”den nakna kocken”. Han var något nytt, en ung, energisk kock som lagade delikat mat, snackade en massa och stökade hetsigt i köket.

Jag var ett fan.

Jag var ett fan av semifreddo (alltid med hallon OCH Daim, thank you very much), ett fan av hans fish & chips och säkert en massa andra rätter som jag inte kommer på just nu. Nuförtiden kollar jag inte så mycket på hans teveprogram (kan vara för att jag inte har en teve), men när jag häromdagen googlade efter recept som innehöll kikärtor och majs så snubblade jag över ett av hans recept och kände att ”vi kan väl försöka igen, Jamie?”

Det här receptet var alltså enkelt och billigt att göra, innehöll ingredienser som vi redan hade hemma (en öppnad burk kikärtor som jag tömt på aquafaba) och passade för en somrig lördagkväll med en kall öl. Fast vi hade ingen öl hemma, så det blev bär- och fruktinfuserat vatten istället.

Är det världens bästa veganska burgare, dock? Nja… emellertid finns det ju så himla många goda veganska burgare (särskilt för oss som har turen att bo i Berlin) så det kanske jag inte kan påstå. Men eftersom den var så enkel att göra hamnar den definitivt i topp. Och den var väldigt god. Väldigt god. Kommer definitivt att göras igen.

kikärtsburgare width=

Blygsam (ähum) som jag är måste jag ändå berätta att jag förbättrade Jamies recept lite. Jag öste på med mer kryddor och jag hade lönnsirapskaramelliserad rödlök och vegansk srirachamajonnäs till.

Nu snackar vi grejer alltså.

Är du sugen än? Här kommer receptet.

göra veganska burgare

Den bästa veganska burgaren med karamelliserad rödlök och vegansk srirachamajo (räcker till fyra små burgare)

anpassat från Jamie Olivers ”Best Vegan Burger

Du behöver:

1 burk kikärtor (min var på 330 gram men jag hade lite mindre kvar, så säger vi 310)
1 burk majs (cirka 400 gram eller mindre – som jag hade)
1  litet knippe färsk koriander
1 rågad tsk spiskummin, malen
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
3 rågade msk vetemjöl
Rivet skal från en liten (obesprutad) citron, knappt
Salt

För rödlöken (originalrecept här):
1 halv skivad rödlök
1 msk mjölkfritt smör/margarin
1 msk rödvinsvinäger
1-2 msk lönnsirap
Salt och peppar

Gör såhär:

Skölj kikärtorna noggrant (tills de slutar skumma) och låt rinna av. Lägg dem och majsen (avrunnen, tack) tillsammans med kryddorna, mjölet, stjälkarna från koriandern och citronskal i en blender och mixa tills det blir en- ha, skoja, det funkar inte alls. Ta ut din pseudoröra och häll över i en bunke. Plocka fram stavmixern och mixa med den istället.

Jamie säger inget om att hacka den färska koriandern, men jag skulle nog rekommendera det. Släng ner koriandern från halva knippet och blanda runt. Smeten får gärna vara lite klumpig så att du har lite tuggmotstånd.

Lägg upp geggan (smeten, degen) på ett välmjölat bakbord och forma fyra burgare (jag fick vända dem i mjölet ett flertal gånger för de var väldigt kletiga och höll inte ihop så bra). Lägg dem på en tallrik och låt stå i kyl i en halvtimme. Så håller de ihop bättre sen.

Hetta upp lite olja (rapsolja! Skåningen i mig blir lite exalterad) i en stek- eller grillpanna. Jag valde en grillpanna för ”grillat är godast”. När oljan är varm men inte överhet, lägg i burgarna och stek i några minuter på varje sida. Det kommer ta lite tid så nu kan du ju passa på och karamellisera rödlöken!

Smält mjölkfritt smör/margarin i en liten stekpanna. Om du vill göra på samma sätt som jag, det vill säga fel, så häll i rödvinsvinägern redan nu. Det blev ändå gott. Annars häller du i den på slutet. När smöret smält lägger du i rödlöken och låter den glaseras. Strö över salt och peppar. När löken blivit glansig eller fått färg (det beror på hur mycket smör du haft i) så är det dags att tillsätta lönnsirapen. Låt det fräsa och gosa sig i tio minuter. Nu kan du tillsätta rödvinsvinägern (besserwisser!).

När det börjar bli färdigt skär du upp burgerbröden – ni i Sverige har ett mycket bättre urval än vi har här i Tyskland – och rosta dem lätt i din brödrost. Eller så kan du steka dem i smör, vem är jag att säga åt dig hur du ska laga din mat?

Bre ett lager god ketchup på bottenbrödet, lägg på färsk spenat, kikärtsburgaren, en till två skivor tomat, den karamelliserade rödlöken och lite färsk koriander. På den övre brödhalvan bredde jag ett generöst lager srirachamajonnäs.

Avnjutes bäst på en ljummen balkong.

 

enkla veganska burgare

Image 2016-07-11 at 20.59 (2)

En reaktion till “Den bästa veganska burgaren (enligt Jamie Oliver)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close