Krämig kronärtskockspasta på veganskt vis

Måste en avstå från goda middagar som vegan? Nej.
Bara äta marinerade grönsaker och quinoa med grönkål? Nej (även om jag tycker det är väldigt gott också).

I många fall behöver det inte vara svårare än att byta ut en eller två ingredienser, särskilt om det är en (lakto-ovo-)vegetarisk rätt. Jag hittade ett recept på recept.se häromdagen som jag ville veganisera. Alltså göra en vegansk version på. Nu är det här inget komplicerat projekt, och just därför lyckades jag och så kan även du!

Originalreceptet är alltså detta: Krämig rigatoni med kronärtskocka, purjolök, spenat och valnötter.

Vad vi behöver för att laga den här goda rätten är detta:

Image 2016-06-22 at 22.40 (4)

KRÄMIG KRONÄRTSKOCKSPASTA PÅ VEGANSKT VIS

anpassat från recept.se

Rigatoni så att det räcker för fyra personer
1 msk gram veganskt margarin
1 burk kronärtskockor
En stor handfull valnötter (hacka i mindre bitar)
2 dl matlagningsgrädde (jag valde sojagrädde från alpro
Saften från en halv citron
1 purjolök (i originalreceptet står det att bara använda den vita delen, men jag älskar purjolök så mycket att jag skivade och slängde i hela innan jag insåg mitt ”misstag”)
2 stora vitlöksklyftor, delade och skivade i tunna skivor
2 stora nävar färsk spenat
1 msk olivolja
1 liten bunt persilja
1 glas vitt vin (och ett glas att ha i receptet), min lokala mataffär säljer flera sorters veganska vita viner, vilket känns lyxigt.

Image 2016-06-22 at 22.40 (1)

Gör såhär:

Jag brukar alltid börja med att hacka, skölja och skiva allt innan jag börjar med kokande och stekande för att slippa bli stressad när saker och ting måste hållas varma och blandas ner snabbt och hela baletten. Med purjolök är det viktigt att skölja den efter att du hackat eller skivat den. Det kan nämligen gömma sig en massa jord och annat smått och gott mellan lagren.

Image 2016-06-22 at 22.40 (2)
Se, så jordig purjolök!
Sedan kokar du upp pastavattnet, saltar det och häller i pastan. Samtidigt som pastan kokar smälter du margarinet (2 msk) och olivoljan och steker vitlöken i en stekpanna med höga sidor tills den blir glansig men inte brun. Tillsätt purjolöken och och kronärtskockorna som du förhoppningsvis redan delat i mindre munsbitar. När det stekt sig lite varmt och mjukt häller du på vitt vin och låter det fräsa med några minuter. Tillför sedan matlagningsgrädden. Salta och peppra. Nu borde din rigatoni vara färdig, det vill säga VÄLDIGT AL DENTE, häll över i durkslaget (men spara en mugg av pastavattnet – jag sänkte ner en temugg och fyllde innan jag hällde av) och låt sedan pastan smidigt glida ner i stekpannan och blanda ihop den med det andra. Inklusive pastavattnet. Nu är det perfekta tillfället att låta spenaten ansluta sig, vi vill inte ha den helt kall, men den ska inte mjukna bort helt.

 

Image 2016-06-22 at 22.40 (3)
Min spishäll har inte fattat att vi försöker matblogga. Sesam, förvandla dig till en gashäll med glänsande vit keramik?
Överför allt till en större skål och pressa i citronsaft, blanda ner de hackade valnötterna och persiljan och lite smör till om du känner att det behövs. Nu är det upp till dig att bestämma om du vill salta lite till, ringla över lite olivolja eller bara ösa på med vegansk parmesan.

Smaklig måltid!

Image 2016-06-22 at 22.40

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close