Bánh Mì så gott! Och vegansk majonnäs på det.

Det var en varm och solig sommardag för några år sedan som jag åt Bánh Mì för första gången. I alla (svenska) mattidskrifter och bloggar hade jag läst om hur den senaste ”trendmaten” kom från Vietnam och serverades i en baguette.

Vietnamesiska smaker och krispig baguette. Jag var redan helsåld. Och googlade mig fram till närmsta Bánh Mì-Ställe i Malmö. Idag finns det tyvärr inte kvar längre, men herreminje vad gott det var! Fräscha smaker av koriander och sallad och inlagda grönsaker och – som jag åt då – handskalade räkor.

Några år senare, när jag flyttat till Berlin var jag därför övertygad om att Bánh Mì måste vara en fullträff varje gång. Det är det inte. Jag blev traumatiserad.

Men! Det kunde inte avhålla mig från att testa att göra det själv häromdagen. Jag hittade ett recept på en sida som har helt fantastiskt kreativa rätter och bakelser och nästan allt är veganskt tror jag. Så ock detta:

DSC06489

Bánh Mì med marinerad tofu, syrade grönsaker och hemgjord srirachamajonnäs

För det här receptet behöver du i princip bara lite goda grönsaker:

Koriander
Gurka
Salladslök
Rödkål
Inlagda/Syrade/picklade rädisor och morötter
En bra baguette (eller en bränd, som på bilden)
Tofu
Vitlök
Sriracha och…
KIKÄRTSLAG.

Nej jag skojar inte. Vattnet som kikärtor i burk ligger i kan användas som ersättning för ägg. Visste du det? Det är visserligen bättre att göra egen aquafaba som det heter, men jag är en kvinna av praktikalitet och låtsades att konserveringslag inte innehåller tillsatt natrium och andra saker som vi helst ignorerar.

Jag trodde faktiskt inte att det skulle fungera att göra egen majonnäs. I min (pessimistiska) föreställning skulle den skära sig och smaken skulle vara helt åt skogen. Det var kanske inte den bästa idén jag någonsin haft att använda solrosolja som vi använt för stekning tidigare och därför var den väldigt, väldigt smakrik. Så, vitlökspulver, vatten, kikärtslag(!) och smakrik solrosolja som försiktigt strilades ner i blandningen samtidigt som stavmixern arbetade för fulla muggar.

Kolla in receptet i sin helhet här:
Lazy Cat Kitchen – Bánh Mì with vegan sriracha mayo

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close