Vegansk kimchiburgare med chilisojamajo

När jag först flyttat till Berlin och inte hade ett jobb än (jag var nyutexaminerad från universitetet och ville driva omkring ett par månader) så brukade jag promenera omkring i olika stadsdelar, kolla in butiker, sitta länge på caféer och skriva, spana på folket som levde där. Det var en välbehövd paus och en mysig tid. Men nu när jag tänker tillbaks på det så inser jag att jag sällan är på samma ställen nu som då. Till exempel: alla som hälsade på mig de första åren i Berlin fick nog följa med på ett besök till restaurangen Kimchi Princess. För mig var det en typisk hipp storstadsrestaurang och maten var supergod. Såklart jag ville visa upp det för mina gäster. Jag brukade även hänga på ett portugisiskt café i närheten där jag kunde prata med ägarna och där min skrivinspiration var som allra bäst. Precis bredvid det här caféet öppnade Kimchi Princess “lillasyster“, Angry Chicken. Och det var här som jag för första och enda gången åt en kimchiburgare.

Det vill säga, fram tills nu…

Nuförtiden går jag som ni vet och gör min veckohandling på en marknad. Den här marknaden har verkligen allt. För något halvår sedan eller så öppnade även ett kimchistånd med lokalt tillverkad kimchi. Min lycka var gjord. Jag har handlat kimchi där så ofta nu att den oerhört glada och optimistiska försäljerskan senast skänkte mig ett glas kimchi. Så är det här inlägget sponsrat? Nej. Men kimchin fick jag gratis. Så ni vet.

Jag har tidigare lagat både bibimbap med kimchin och senast gjorde jag dumplings. Men den här gången ville jag testa något nytt. Eller, jag ville helt enkelt käka en kimchiburgare igen. Så jag hittade på ett recept. Och med minnet av Angry Chickens kimchipolentaburgare i bakhuvudet vågade jag mig för allra första gången i mitt liv(!) på att tillaga polenta!

(Ursäkta bildkvaliteten, det var redan så mörkt ute när jag var färdig med dessa)

P9183129

Vegansk Kimchiburgare på polenta

För 4 personer Tid: Ca 60-70 minuter

Du behöver:

P9183114

6 msk polenta (snabbkokande)
500 ml vatten
2 tsk rapsolja
1 halv gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 gram vegansk kimchi (mer om du vill ha starkt – nästa gång ska jag nog ta 180-200 gram)
salt
1 krm mald ingefära
1 krm chiliflingor
Olja att steka burgarna i (t.ex. rostad sesamolja)

Tillbehör:
Burgerbröd
Färsk spenat
Gurka
ev: jalapeño
salladslök

Sojachilimajo:
3 msk majonnäs (recept på vegansk sådan här)
ca 1 msk ljus sojasås
En halv grön chili, hackad

Gör såhär:

Börja med att låta kimchin rinna av i ett durkslag. Sedan hettar du upp rapsoljan i ett liten stekpanna och låter löken och vitlöken svettas lite. Ställ lite kluriga frågor, till exempel. När de blivit glansiga ställer du det åt sidan.

Koka sedan upp vattnet i en kastrull, rejält saltat. När vattnet kokar tar du av kastrullen från plattan och strilar sakta ner polentan under konstant omrörning. Sätt tillbaks kastrullen på plattan på medelhög värme så att det puttrar. Rör regelbundet så att det inte klumpar sig eller bränner fast. Under tiden hinner du pressa vätskan ur kimchin med händerna och hacka den.

Du kanske även hinner att klä en form med plastfolie – här ska polentan ner sedan!

När polentan börjar se ut som ett gyttjigt träsk från en fanstasyfilm på åttiotalet (typ denna) så är det klart. Ta av från plattan och rör i både lök, vitlök och kimchin. Smaksätt med ett kryddmått ingefärapulver och ett krm chiliflingor. Rör försiktigt och se till så att allt blandas jämnt. Konsistensen ska vara typ som mannagrynsgröt. Häll ner polentablandningen i formen som du klätt och jämna till den. Den bör vara 1-2 cm tjock, eller så tjock som du vill ha dina burgare.

Låt stå i kylen i 30-45 minuter.

Medan du väntar kan du passa på att skölja spenat och skiva gurka. Ta även det här tillfället i akt att blanda ihop din chilisojamajonnäs. Måttangivelserna är ungefärliga, smaka av och modifiera tills du tycker att det är supergott.

När din polenta fått stå och gosa till sig och blivit fast i konsistensen skär du den i fyra delar, eller så som du vill ha bitarna. Hetta upp olja, jag använde rostad sesamolja för att det ska bli riktigt läckert. Obs! Jag vände mina burgare i sesamfrön men detta steg kan absolut skippas då de bara hoppade upp och brände mig.

Stek burgarna i några minuter på varje sida, tills du fått lite stekyta.

Bre sedan lite chilisojamajo på underdelen av brödet, lägg på spenat, sedan burgare, toppa denna med massor av såsen och avsluta med gurka.

Klart!

Eller ja, det hade varit väldigt, väldigt gott med sötpotatispommes till. Och det hade definitivt sett snyggare ut på tallriken. Kanske nästa gång! Hur är det med dig, gillar du kimchi? Vad är din favoritvegburgarvariant? Kommentera gärna nedan så blir jag glad!

P9183134

***

I övrigt: Du vet att du kan följa mig på Bloglovin’ va?

6 reaktioner till “Vegansk kimchiburgare med chilisojamajo

  1. Härligt recept! 😄 Jag tror inte att jag någonsin ätit kimchi och jag har inte så bra koll på vad det är heller (jag tänker typ kål?) men detta receptet låter spännande och bilden på burgaren är ju dregelvarning så detta ska jag testa!

    Gilla

    1. Ja precis, det är fermenterad kål och koreas nationalrätt (har jag för mig) och det är supergott! Lite vitlökigt, lite chilihett. Kolla i en asiatisk livs eller om du är supermotiverad finns det en massa recept att göra det själv. Tack för din fina kommentar!

      Gillad av 1 person

  2. Alltså gick in på din blogg imorse för att kolla receptet för gomacka, och så ser jag den här bilden………….. Tror du jag ville ha en macka då?! (skoja, den blev jättego) Men den här burgaren ser sååå fruktaaansvärt aptitretande ut. 60-70 minuter doe…

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det kan ju gå fel om du slänger i en massa tofu i polentan, kanske. Fast om det är du som gör det så blir det säkert både gott och vackert, för du är en kulinarisk mästarinna! 😉 Tack för din kommentar!

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar